Fraud Blocker

Zijn zonnepanelen nog interessant in 2024?!

De afgelopen maanden zijn heel onstuimig geweest in de energiesector. U heeft vast wat meegekregen van alle berichtgeving in de media en kranten. Onduidelijkheid over de salderingsregeling, teruglever-vergoedingen en problemen op het stroomnet.

Dit zorgt voor veel vraagtekens als we het hebben over verduurzamen. Graag geven we u hier daarom wat meer duidelijkheid over door middel van een voorbeeldsituatie.

 

Zonnepanelen zijn goedkoper dan ooit geweest!

Zonnepanelen zijn een investering. Ondanks het vervallen van de salderingsregeling en een eventuele teruglever-vergoeding zijn ze nogsteeds één van de beste investeringen die u kunt maken! Zonnepanelen gaan tegenwoordig namelijk minimaal 30 jaar mee. Dus u kunt 30 jaar lang (!) van goedkopere stroom profiteren.

Wist u trouwens dat u niet in één keer hoeft te investeren? We helpen u graag verder met een betrouwbare duurzaamheidsfinanciering.

 

Hoe werken zonnepanelen?

In het kort: hoe werkt zo’n systeem eigenlijk?

Stel, op uw dak is ruimte voor 12 zonnepanelen. Ieder zonnepaneel heeft een vermogen van 440 wattpiek (rekeneenheid voor zonne-energie). De zonnepanelen worden aan elkaar verbonden en aangesloten op een omvormer. De omvormer zet de zonne-energie om naar bruikbare stroom voor in de woning.

Deze installatie wekt gemiddeld 4500 kWh per jaar op, dit komt overeen met uw verbruik. Van deze 4500 kWh zal er gemiddeld 1500 kWh direct de woning ingaan, bijvoorbeeld naar lampen, de koelkast of wanneer de wasmachine aanstaat. Dit noemen we het directe verbruik.

Vaak wordt er in de zomermaanden meer opgewekt dan wat er op dat moment wordt gebruikt. De overige opgewekte stroom, 3000 kWh, zal dus niet direct worden gebruikt. Dit overschot zal automatisch teruggaan naar het energienet. Dit noemen we teruglevering.

 

Salderingsregeling

Op dit moment mag u de teruggeleverde stroom, in dit geval 3000 kWh, verrekenen met de stroom die u op een ander moment weer van het net haalt; bijvoorbeeld in de avond of wintermaanden. Zodoende betaalt u geen stroomkosten over uw totale 4500 kWh verbruik, en enkel nog uw vastrecht. Dit noemen we salderen: Dat is wettelijk bepaald door de salderingsregeling.

Maar, nu is recent bekend gemaakt dat de salderingsregeling zal stoppen* per 2027. Dat betekent dat de energieleverancier dus niet meer verplicht is om deze teruggeleverde stroom te verrekenen. Wat we dan zullen zien is dat zij een bepaalde vergoeding zullen geven die lager ligt dan uw energietarief.

*dit besluit is nog niet definitief.

 

Terugleverkosten

Momenteel vragen veel energieleveranciers terugleverkosten. Dit kan zijn; in de vorm van een staffel, per zonnepaneel of per teruggeleverde kWh. Echter, is deze vergoeding altijd minder dan wat het opwekt.

Wanneer uw stroomprijs bijvoorbeeld 27 cent is en u terugleverkosten betaalt van 11 cent verdient u dus zelfs met terugleverkosten nog (0,27-0,11*3000 + 0,27*1500) €885,- per jaar!

Op deze website vindt u de regel per leverancier.

 

Hoeveel houd ik over?

Als de salderingsregeling eraf is houdt u dus wat minder over dan met salderen. Maar, wanneer de salderingsregeling stopt vervallen de terugleverkosten.

Bijvoorbeeld: U betaalt 27 cent per kWh. Vooralsnog werd uw opgewekte en teruggeleverde stroom (in dit geval; die 3000 kWh) verrekend tegen dit tarief, wat de kosten op 0 deden uitkomen. Maar, vanaf 2025 krijg u nog maar 11 cent voor dit overschot. Dus in plaats van (3000 * 0,27) 810,- euro verdient u dan nog (3000*0,11) 330,- euro aan de teruggeleverde stroom.

Maar, de stroomkosten betaalt u evengoed! Daarbij is uw directe opbrengst (1500 kWh) nog steeds volledig gratis stroom. Dit wordt namelijk direct in de woning opgenomen en hier betaalt u verder geen kosten voor.

In bovenstaand voorbeeld bespaart u dus nog:

  • Direct verbruik = 1500*0,27 = €405,-
  • Teruglevering = 3000*0,11 = €330,-

Dus een besparing van 735,- euro per jaar, zelfs zonder saldering!

 

In het kort!

Ja, zonnepanelen zijn op dit moment een slimme investering.

Ondanks de salderingsregeling verdient u ieder jaar nog aan het systeem, voor minimaal 30 jaar lang. Daarbij zijn de kosten nu lager dan ooit geweest, dit is dus het moment om te investeren in een PV installatie.

Neem contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek en offerte.

 

Kenniscentrum | Alles over zonnepanelen
Wilt u meer informatie?

We bellen u graag terug!