Vanaf het moment dat de zonnepanelen op uw dak zijn aangesloten, levert de zon u geld op. Het mooie is dat de opbrengst van uw zonnepanelen verder gaat dan een lage energierekening en een beter milieu. Doordat u het overschot aan energie teruglevert aan het net, verdient u daar geld mee. Hoe werkt dat precies? Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen? Hoeveel gaat u met zonnepanelen besparen? En hoe bepalen de ligging van uw panelen en het seizoen de opbrengst? Wij leggen het u graag uit.
Bereken uw financieel voordeel met de bespaarcalculator
Met onze handige bespaarcalculator berekent u in een handomdraai hoeveel geld u met zonnepanelen kunt besparen.
Direct weten wat u kunt besparen? Reken het dan nu uit met de bespaarcalculator van PV-Thuis.
Terugverdientijd van zonnepanelen
De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen is gemiddeld zo’n zes à zeven jaar. Echter ligt dit, gekeken naar de huidige energieprijzen, vaak een stuk lager. Zo hebben veel mensen die in 2022 zonnepanelen kopen deze al binnen 2 a 4 jaar terugverdient! De werking van de zonnepanelen stopt daarna natuurlijk niet. Gemiddeld genomen gaat een zonnepaneel 25 jaar mee en dat betekent nog zo’n 21 jaar lang gratis energie. Wilt u het precies weten? PV-Thuis rekent graag voor u uit wat uw terugverdientijd is. Neem vandaag nog contact met ons op.
Wat is piekvermogen?
Elk paneel heeft een bepaald vermogen. Het piekvermogen is de hoeveelheid stroom dat een paneel opwekt in de ideale omstandigheden. Door bewolking, schaduw of lage zon kan een paneel minder stroom opwekken. Dan wordt er gesproken over bijvoorbeeld 80% van het piekvermogen. Wilt u weten hoeveel vermogen, en dus hoeveel zonnepanelen, u nodig heeft voor de energie die u verbruikt? PV-Thuis rekent het graag voor u uit.
Wat is salderen en hoe werkt het?
Salderen is de opbrengst van de energie die u teruglevert aan het net. U kunt dus met uw zonnepanelen niet alleen besparen, maar ook geld verdienen.
Maar hoe werkt salderen nou eigenlijk? Laten we even naar een voorbeeldsituatie kijken.
Kim woont samen met haar man en twee kinderen in een hoekwoning. Het gezin verbruikt gemiddeld zo’n 6000 kWh stroom per jaar. Het gezin verbruikt wat meer stroom dan landelijk gemiddeld. Dit komt onder andere door de hybride auto, de warmtepomp en de toename van elektrische apparaten in huis.
Op Kim’s schuur passen 17 zonnepanelen van 405 Wp. Hiermee zullen ze ongeveer 6150 kWh per jaar gaan opwekken. Van de 6150 kWh opgewekte stroom zal zo’n 2000 kWh direct de woning in gaan, bijvoorbeeld wanneer de wasmachine aanstaat of de auto aan de lader ligt. Dit noemen we het directe verbruik.
Vaak wordt er in de zomermaanden meer opgewekt dan wat er op dat moment wordt gebruikt. De overige opgewekte stroom zal dus niet direct worden gebruikt. Dit overschot zal automatisch teruggaan naar het energienet. Dit noemen we teruglevering. Dankzij de teruglevering kan Kim’s buurman, die geen zonnepanelen heeft, gebruik maken van haar overschot aan opgewekte energie.
Aangezien de stroom van Kim’s zonnepanelen vandaan komt, is het wel zo eerlijk dat zij hier aan verdient. Dankzij de salderingsregeling mag Kim de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die zij op een ander moment weer van het net haalt; bijvoorbeeld in de avond of in de wintermaanden. In andere woorden: het overgebleven verbruik, 4000 kWh (6000 (verbruik) – 2000 (direct verbruik)), mag verrekend worden met de overgebleven opbrengst. Zodoende betaald Kim geen stroomkosten over haar 6000 kWh verbruik, en enkel nog haar vastrecht.
Wat overblijft is een overschot van 150 kWh aan opgewekte energie (6150 opbrengst – 6000 verbruik). Dit teveel aan energie wordt niet gesaldeerd, maar hiervoor krijgt Kim een terugleververgoeding. Deze vergoeding ligt doorgaans een flink stukje onder de prijs die voor de stroom betaald wordt, dus echt verdienen doet Kim er niet aan. Daarom is dan ook aan te raden om niet meer zonnepanelen dan nodig te plaatsen.
Voor de saldering gelden een aantal voorwaarden:
- Energieleveranciers hanteren een salderingsgrens. Dat is de grens van de energie die u afneemt van uw leverancier.
- Salderen mag alleen als u kleinverbruikersaanlsuiting heeft. De meeste huishoudens zijn kleinverbruikers (<3x80a).
- De energieleverancier dient op jaarbasis te verrekenen.
- De aansluiting voor levering en teruglevering is hetzelfde
- Aanmelding via energieleveren.nl is verplicht.
PV-Thuis vertelt u er graag meer over en kan helpen met de aanvraag hiervoor bij uw energieleverancier.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Kortere dagen, dikke bewolking, een lage zon en neerslag. Leveren zonnepanelen in de winter wel wat op? Het antwoord is: ja! De reden daarvoor is dat zonnepanelen werken op licht. Dus zelfs zonder direct zonlicht, wordt er toch stroom opgewekt. Daarnaast geleid elektriciteit beter bij lagere temperaturen. Daarom is niet de zomer, maar de lente het seizoen waarbij de meeste stroom wordt opgewekt. Het is én zonnig, maar ook nog wat koeler. Natuurlijk, hoe meer zon, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Maar ook in de winter zorgen zonnepanelen voor stroom.
Wat is de ideale ligging voor de beste opbrengst?
Een schuin dak op het zuiden is de meest ideale ligging voor de beste opbrengst van uw zonnepanelen. Maar ook op de meeste andere daken zijn zonnepanelen rendabel. In Nederlands liggen al op meer dan 1,6 miljoen huizen zonnepanelen en lang niet al die huizen staan op het zuiden. Gelukkig zijn de meeste daken geschikt voor zonnepanelen, ook daken op het westen of oosten. Bij platte daken kunnen panelen zelfs elke gewenste kant op worden geplaatst. Ook de helling van de zonnepanelen bepalen de opbrengst.
Wilt u weten wat voor u de meest ideale situatie is en daarmee samenhangend de maximale energieopbrengst? PV-Thuis rekent het graag voor u uit. Neem vandaag nog contact met ons op.
Wat kan PV-Thuis voor u betekenen?
Wat uw situatie ook is, wat voor dak u ook heeft, wij kunnen u precies vertellen aan de hand van uw keuze, wat de opbrengst van uw zonnepanelen gaan zijn. Wij kijken en denken met u mee, zodat u het maximale kunt halen uit zonne-energie. Met zonnepanelen bespaart u geld met een lagere energierekening, kunt u uw energie-overschot terugleveren aan het net én draagt u ook nog bij aan een beter milieu. PV-Thuis staat klaar om u op weg te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op. We komen graag bij u langs.