Fraud Blocker

Belastingvoordeel met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn hot en happening, steeds meer Nederlandse daken hebben ze liggen. Logisch, zonne-energie is gratis en zonnepanelen op het dak verlagen de energierekening. De overheid stimuleert de aanleg van zonnepanelen door middel van belastingvoordeel. Maar hoe werkt dat? Hoe vraagt u btw-teruggave aan? Wat verandert er in 2023? Dat, en wat PV-Thuis hierin voor u kan betekenen, leest u hier.

Subsidie op zonnepanelen

Vaak hebben we het over subsidie op zonnepanelen, maar dat klopt niet helemaal. Er bestaat geen landelijke subsidieregeling voor het aanschaffen van zonnepanelen, in plaats daarvan moedigt de overheid het gebruik van groene energie aan met een belastingvoordeel. En dat loont behoorlijk, bij tien panelen levert dat rond de 900 euro op dat u met de kleine ondernemingsregeling (KOR) terug kunt krijgen.

De kleine ondernemingsregeling

Geen subsidie, wel belastingvoordeel, maar hoe werkt dat? Iedereen die zonnepanelen aanschaft en daarmee stroom teruglevert aan het net, wordt gezien als een kleine ondernemer. U hebt dan als het ware een klein energiebedrijfje. De btw die u over de zonnepanelen en de installatie daarvan hebt betaald, mag u dus terugvragen met een btw-aangifte. In dat geval maakt u gebruik van de kleine ondernemingsregeling (KOR). Als particulier bent u overigens niet verplicht om aangifte te doen, zolang de Wattpiek onder de 10.000 ligt en er geen andere ondernemersactiviteiten zijn. Maar doet u geen aangifte, dan heeft u ook geen belastingvoordeel. PV-Thuis kan u hierbij helpen.

De btw-teruggave stopt

Vanaf 1 januari 2023 stopt de btw-teruggave. Zowel voor particulieren als voor de Belastingdienst is deze regeling een administratieve rompslomp. Inmiddels heeft Europa besloten dat landen een nultarief voor zonnepanelen mogen invoeren. Dat betekent dat de btw op zonnepanelen wordt verlaagd van nu 21% naar in 2023 0%. Wat u niet betaalt, hoeft u ook niet terug te vragen.

De btw terugvragen in drie stappen

  • Stap 1: Meldt u aan als ondernemer bij de Belastingdienst

Vul daarvoor het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders Belastingdienst in.

  • Stap 2: Ontvangstbevestiging van de Belastingdienst

Na enkele werkdagen ontvangt u een bevestiging dat u bent aangemerkt als ondernemer. Ook ontvangt u een gebruikersnaam en toegangscode om de btw-aangifte te kunnen doen.

  • Stap 3: Aangifte doen

De Belastingdienst geeft aan binnen welk termijn de aangifte moet worden gedaan. Als u de aangifte heeft gedaan ontvangt u de btw op de zonnepanelen en de installatie terug.

Wat kan PV-Thuis voor je betekenen

Voor veel mensen blijft het terugvragen van de btw ingewikkeld en een gedoe. Wij begeleiden u hierbij, door na de plaatsing van zonnepanelen, standaard een uitgebreide handleiding voor de btw-teruggave toe te sturen. Wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Kenniscentrum | Alles over zonnepanelen
Wilt u meer informatie?

We bellen u graag terug!